Xixonencs als carrers del poble: Sebastià González, inventor (segle XIX)

Tenim molt poques dades sobre aquest inventor, veí de la nostra ciutat. Sebastià González fou un dels primers inventors que va construir màquines per a filar llana. Les dades procedeixen de les actes de la Real Fabrica de Paños de Alcoy. En l’acta del 17 de febrer de 1814, es pot llegir:

Se ha visto un memorial presentado a esta Real Fábrica por Sebastián González, Maestro Cerrajero, vecino de Jijona y José Antonio Torregrosa , Fabricante de Paños, vecino de esta villa, en que proponen la construcción de tres máquinas una [de escalfar y emborrar ; otra de emprimar y otra de torcer e hilar;la primera trabaja dieciocho medias medidas de lana a estilo de la tierra, la segunda nueve medias medidas y la tercera hilará veinticuatro libras todo diariamente en clase de diez y ocheno , cuyos jornales que se requerirían consisten en una caballería su costo diario ocho Rls. Vn. un hombre con otros ocho Rls. y una mujer con ocho Rls. que al todo son treinta y seis Rls. Importando el costo de la máquina treinta mil Rls.Vn.

Segons l’acta del 4 de juliol de 1815 en aquesta data ja havia acabat la primera de les màquines.

L’Ajuntament de Xixona va acordar otorgar-li un carrer el de 19 al barri de la Sagrada Famlia i Segorb. És el quart carrer a l’esquerra entrant al barri des de la redona d’entrada a Xixona. És paral·lel al carrer Gabriel Miró.

Bernardo Garrigós Sirvent, cronista oficial de Xixona. #cronistasoficiales

BIBLIOGRAFÍA

GARRIGÓS SIRVENT, Bernardo, Personatges dels carrers de Xixona, Xixona, Ajuntament de Xixona, 1998.

Deja un comentario